Deze week las ik het nieuws dat diersoorten massaal dreigen uit te sterven door toedoen van de mens. Dit nieuws is eigenlijk niet nieuw, het is allang bekend dat de mensheid de wereld vernietigt. Toch greep het me opnieuw aan.
Het coronavirus is een wereldwijde crisis, waar nu volop aandacht aan besteed wordt, maar op de achtergrond speelt zich een nog veel grotere crisis af. Eén die iedereen aangaat, nu en in de toekomst. Een crisis waar het coronavirus een gevolg van is.
Wereldmilieudag
Het probleem van verdwijnende bossen en andere leefomgevingen van dieren bestaat al lang. Toch hebben we schijnbaar nog niet echt in de gaten dat het ons allemaal aangaat. Daarom is het goed dat er vandaag aandacht aan wordt besteed tijdens Wereldmilieudag. Want we kunnen het tij nog keren met zijn allen!
In het artikel op Nu.nl valt te lezen: “Vooral ontbossing en landbouw zijn grote factoren in de afbraak van het ecosysteem, maar ook visserij en jacht zetten de natuur onder druk.” Hieruit trek ik de conclusie dat het vooral om ons consumptiegedrag gaat. Ook de vijf organisaties Greenpeace, Solidaridad, IUCN NL, Both ENDS en Oxfam Novib vinden dat onder meer de consumptie van mensen drastisch moet veranderen.
Een mooi begin
Stel dat we met zijn allen minder vaak in een vliegtuig stappen, geen (of minder en verantwoorder) vlees meer op ons bord scheppen, de auto wat vaker laten staan, onze achtertuin vergroenen, petities ondertekenen tegen het kappen van regenwouden, minder plastic verbruiken, minder energie verbruiken en nog veel meer. Misschien is het een klein gebaar, maar als we dat met zijn allen volhouden, dan is het al een mooi begin.
Ook kleine stapjes hebben zin
Ikzelf ben al jarenlang vegetariër. Ondanks alle vooroordelen die mensen daarover uiten, ben ik niet van plan om weer vlees te gaan eten. Ik heb ook niet het idee dat het geen zin heeft. Nooit heb ik gedacht: het heeft geen zin om te stoppen met vlees eten, want andere mensen eten nog wel vlees. Ik draag mijn steentje bij aan een betere wereld en daar voel ik me goed bij. Als er steeds minder mensen vlees eten en vegetarisme steeds normaler wordt, dan is dat goed voor het milieu. Daarom wil ik zeggen: draag je steentje bij, al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Het cliché is nog steeds waar: grote veranderingen beginnen klein.